h1

Architecture Monday

August 14, 2017

There’s something quite arresting about this house, in even this one photo.  The sun is certainly one reason why, gleaming off the smooth white polished and plastered walls (from locally sourced lime and salt) to bathe the interior in a sensuous glow… but for me it’s the way that smooth and polished plaster plays off the rough block construction that form the walls and columns, and even more so along the rough groin vaulting of the roof.  Against the strong uniform background the shadows and textures really pop, and the different patterns and surfaces make for a tableau of visual delights.  Even the stairs and floor are finely honed, adding their contrast between the silky and the coarse.

Even better is this is an adaptive reuse, made from a former lamp-oil mill built in the 17th century.  It does what adaptive reuse does best, letting the rugged form speak of its time and place while carrying it forward with a new use and new insertions.

Nicely done.  Ludovica + Roberto PalombaSerafini House by Palomba Serafini Associati

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: