h1

Architecture Monday

March 19, 2018

A double spiral.  One is a garden.  The other is house.  Together they intertwine to create living spaces that are never more than a step away from greenery.

From the living room (which overlooks even more greenery along with a pond/pool in the generous rear yard) through the kitchen to the office to the bedroom, the continuous meadow-like greenery follows the rise of the house, leading up towards a bonus garden on the roof.  As could be expected, the house is filled with light from this spiraling courtyard.  The materials within are kept simple and clean, to better highlight the lushness of the foliage nearby – in a way like a gallery, the windows taking the place of frames, and the garden the painting.

I like this a lot.  I can imagine the design brief:  we want as much of our lot to be garden as possible, and we want it to be as visible from the house as possible.  Lifting the garden/ground plane up and wrapping the two together is a great solution, leading not only to the ample garden views, but some very interesting ceilings and room geometries.  As a bonus, the combination of the green roof, integrated with water collection ponds at the edges of the roof, plus all the natural light and the solar panels make for a very sustainable house.

Gorgeous greenery, fun rooms, lovely spaces, and a house that gives back to the environment.  That’s one very sweet combination.

MeMO house by BAM! Arquitectura

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: