Archive for December 3rd, 2018

h1

Architecture Monday

December 3, 2018

Ok, there is a lot of similarity in the house below and the amazing work by Ando I shared a couple of weeks ago… but the scales are vastly different.  Here, a tight three-house compound in northern Beijing with non-existent yards was reimagined into a single home.  Keeping and upgrading the existing house along the north side of the compound, new additions were added along the west and south sides to create a U-shaped arrangement that creates a generous courtyard.

I’ll admit, I can be a sucker for exposed brick (especially in adaptive reuse scenarios), and this project has them in spades.  But there are a lot of other great details as well:  the exposed log-structured roof in the renovated old house, the patio and rock garden in the courtyard, the expansive windows and rotating screens, and the LED light strip that illuminates the intricacies and texture of the old tile roof at night.  With the generous windows throughout, the house feels continuous even though it’s wrapped around a courtyard; the courtyard becomes just another room to look through.

Like with the Ando design, it’s a very interesting mix of old and new, both factually and figuratively.  There’s a historic ruggedness in the brick and tiles and iron-grey railings and window frames, accented by the smooth concrete and crafted wood paneling.

I especially like this bonus moment where the courtyard opens a vista that allows the profile of the house next door to mirror that of the mountain ridge in the background.

Overall it’s good stuff.  Not a total adaptive reuse, but still a partial one that makes most of what was there before.

Backyard by CCDI