h1

Architecture Monday

September 16, 2019

The library train continues!  And what’s this, combining books and adaptive reuse, two of my favorite things, together?  Yes indeed!

Housed in a former tram (streetcar) maintenance sheds, the library takes full advantage of the old tramway doors to craft huge windows with giant shutters that playfully incorporate a bookshelf motif when open.

Inside, the space is kept wide open, punctuated only by furniture (including the bookshelves with colourful seating/desks), and a mezzanine against the great exposed brick wall that itself nestles a kid’s corner that rises like a boxy mountain.

Nicely, the library expands outward into an adjacent café, which itself is adjacent to a sports complex that occupies the rest of the repair shed.  Even there, books (and games) abound!

Altogether forming a wicked community hub, this is one great bit of adaptive reuse, keeping the history and aged ruggedness of the old shed and marrying it with an airy comfort.  I liked it a bunch, if I lived nearby I’d be there often for sure.  Nicely done.

The Norrebro Bibliotek

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: