Architecture Monday

I like this, a building ‘rescued’ from it’s intended undifferentiated glass box origins, taking the raw concrete frame and building something that is more in tune with its context and the environment in which it sits.  With colour, pattern, and plenty of greenery, it is at once nicer to look at, nicer to be in, and nicer to the planet.

The whole idea is quite clever in a rather logical way.  The side of the building that sees the most sun in this hot and humid environment houses the stair core and other utility elements, creating a buffer to keep heat and glare out.  The other two sunny sides are surrounded by open-air balconies, two of which are encased in a colorful set of scrim, shifting in geometric patterns to create openings out of which plants poke their leaves towards the sun.  The other two levels are protected by the overhang and more potted plants.

Heat and glare are kept out, and you’re working next to a little garden oasis.  Even more so when you open the sliding doors and let the breeze flow through.  As a supreme bonus, check out the little reading nook, nestled into the walls throughout!

Sweet work.  A building that could have been a pillbox that instead found life as a nifty object that’s lush and creates a wonderful space inside, all while needing less energy to run.  That’s what it’s all about.

MGB Headquarters by Spacefiction Studio

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s